BİRLİK DERGİSİ
PROJELERİMİZ
Arnavutluk Belediyeleri de 2017 CityExpo\'daydı.


Arnavutluk Belediyeleri Bilgi ve Tecrübe Paylaşımı Programı İstanbul ve Antalya’da Yapıldı

Türk Dünyası Belediyeler Birliği (TDBB) tarafından İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), Akdeniz Belediyeler Birliği (AKBB), Üsküdar Belediyesi ve Bayrampaşa Belediyesi işbirliğinde, 19-24 Mart 2017 tarihleri arasında Arnavutluk Belediye Başkanlarına yönelik düzenlenen ‘Arnavutluk Belediyeleri Bilgi ve Tecrübe Paylaşımı Programı’ tamamlandı. İstanbul’da yapılan sunum ve saha gezilerinin ardından heyet, Antalya’da gerçekleştirilen ‘7. Antalya Uluslararası Şehircilik ve Teknolojileri Fuarı ve Yerel Yönetimler Sempozyumu’na da katılım sağladı.

İşkodra Belediye Başkanı Voltana Ademi başkanlığındaki heyette, Arnavutluk Belediyeler Birliği Genel Müdürü Agron Haxhimali, Gjirokastra Belediye Başkanı Zamira Rami, Mat Belediye Başkanı Nezir Rizvani, Permet Belediye Başkanı Niko Shupuli, Klos Belediye Başkanı Basir Çupa, Devoll Belediye Başkanı Bledion Nallbati, Kukes Belediye Başkanı Bashkim Shehu, Kamez Belediye Başkanı Xhelal Mziu, Pigradec Belediye Başkanı Eduart Kapri, Skrapar Belediye Başkan Yardımcısı Jorid Celaj, Berat Belediye Başkan Yardımcısı Bledar Blana, Durres Belediye Başkan Yardımcısı Florian Tahiri, Ballshi Belediye Başkan Yardımcısı Votjona Mile, Lezha Belediye Başkan Yardımcısı Enver Hafizi, Kavaj Belediyesi Meclis Üyesi Perparim Caca, Vau Dejes Belediyesi Genel Sekreteri Herion Jashari, Roskovec Belediyesi Özel Kalem Müdürü Evisa Mustafaj ve Vlora Belediyesi Özel Kalem Müdürü Jeton Puka yer aldı.

Program Üsküdar Belediyesi Ziyareti ile Başladı

Programı’nın ilk günü heyet Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen’i ziyaret etti. Başkan Türkmen Arnavut meslektaşlarına Türkiye’deki yerel yönetim sistemi hakkında bilgi verdi ve akabinde Üsküdar Belediyesi tesisi olan Nevmekan’ı gezdirdi. Heyet daha sonra İBB Avrupa Park Bahçeler Müdürlüğü’nü ziyaret etti. Burada görevli uzmanlar tarafından ‘Belediyelerde Yeşil Alan Yönetimi’ konulu bir sunum yapıldı ve ardından saha gezisi düzenlendi.

Programın ikinci gününde heyet İSKİ’yi ziyaret etti ve ‘Belediyelerde Su ve Atık Su Yönetimi’ konulu sunum sonrasında saha gezisi düzenlendi. Daha sonra İSTAÇ’ı ziyaretin eden heyete yönelik ‘Belediyelerde Atık Yönetimi’ konulu sunum yapıldı ve saha gezisi düzenlendi.

Kardeş Şehirler Buluşması ve Sertifika Töreni Bayrampaşa’da Gerçekleştirildi

Programın ikinci günü akşam yemeğinde, Bayrampaşa Belediyesi ev sahipliğinde ‘Kardeş Şehirler Buluşması ve Sertifika Töreni’ gerçekleştirildi.

Bayrampaşa’da gerçekleştirilen Kardeş Şehirler Buluşması ve Sertifika Törenine, Bayrampaşa Belediye Başkanı Atila Aydıner, TDBB Genel Sekreteri Fahri Solak, Bağcılar Belediye Başkan Yardımcısı Kenan Gültürk, Manisa Büyükşehir Belediyesi Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Müdürü Nedim Zumacı, Büyükçekmece Belediyesi Dış ilişkiler Müdürü Abdülhamit Pehlivan ve Zeytinburnu Belediyesi Dış İlişkiler Uzmanı Harun Ayanoğlu katıldı.

Bayrampaşa Belediye Başkanı Atila Aydıner Arnavutluk Belediyeleri Kardeş Şehirler Buluşmasında yaptığı konuşmada, “Bayrampaşa Belediyesi olarak biz 13 yıldır Arnavutluk’u hiç ihmal etmedik. Arnavutluk ile tarihi kardeşliğimiz, dostluğumuz yüzyıllar öncesine dayanmaktadır. Bu nedenle Arnavutluk bizim için çok önemlidir. Arnavutluk’taki belediyeler ile kardeş şehir olma projesini TDBB’nin özverili çalışmaları ile gerçekleştirmeye başladık. Bu nedenle ben Arnavutluk belediyelerinden TDBB’ye üye olanları ayrıca kutluyorum. İlişkilerimizi daha da geliştirerek sürdüreceğiz. Ben Arnavutluk’tan buraya gelip bu güzel organizasyona katıldığınız için sizleri tebrik ediyorum” dedi. 300 bin nüfuslu Bayrampaşa ilçesinin nüfusunun yüzde 42’sinin Balkanlardan gelen göçmenlerden oluştuğunu belirten Aydıner, “1912 Balkan harbinden sonra Türkiye’ye güç eden Arnavut kardeşlerimizi Bayrampaşa’da misafir ettik. Halen Bayrampaşa’da Arnavut kardeşlerimizin yanı sıra Kosova ve Bosna’dan gelen birçok vatandaşımız barış içinde yaşamaktadır” ifadelerini kullandı. Ramazan ayında Arnavutluk’un başkenti Tiran’da büyük bir iftar programı yapacaklarını belirten Aydıner, programa katılan tüm Arnavut heyetini iftar programına davet etti.

TDBB Genel Sekreteri Fahri Solak ise, “TDBB olarak böyle bir heyeti ağırlamaktan onur duyduk. Arnavutluk ile yerel yönetimler alanında işbirliğinin gelişmesi için her türlü ortak projeye hazırız. Bu tür programlarda katılımcı belediyeleri Türkiye’deki kardeş şehirlerinin yöneticileri ile bir araya getiriyoruz. Birlik üzerinden yürütülen projeler yanında, kardeş şehir ilişkisi kurulmuş belediyelerin ortak çalışmalarıyla da projeler zenginleşsin istiyoruz. Bu toplantı ile kardeş şehirler ilişkilerini daha ileriye taşıma ve ortak projeler üretme imkânı bulacaklardır. Ülkelerimiz arasındaki yerel yönetimler arası işbirliğinin, bu ziyaretle yeni bir aşamaya geçmesini diliyorum. Arnavutluk’taki üye sayısının artmasını da arzu ediyoruz. Programa katılan tüm katılımcılara teşekkür ediyorum” dedi.

Çok yoğun ve verimli bir program gerçekleştirdiklerini belirten İşkodra Belediye Başkanı Voltana Ademi ise, “Ben bu ziyareti yeni bir başlangıç olarak görüyorum. TDBB böyle projelere açık olduğunu bizler için hazırlanan bu programla göstermiş oldu. Arnavutluk olarak bizler de son zamanlarda güzel çalışmalar yapma imkânı bulduk. Ben de ülkemizdeki bu güzellikleri görmeniz için sizleri Arnavutluk’a davet ediyorum. Organize edilen program çok faydalı oldu ve çok güzel geçti. Türkiye’deki belediyelerin çok güzel çalışmalarını gezip görme imkânımız oldu. Katkısı olanlara teşekkür ediyorum” dedi.

Arnavutluk Belediyeler Birliği Genel Müdürü Agron Haxhimali ise, “Çok faydalı bir program oldu. Farklı bilgi ve tecrübeler edindik. Bu tür programlarda kardeş belediyelerin kendi aralarında proje geliştirmelerini tavsiye ediyorum. Katkı sunanlara teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Konuşmaların ardından heyete katılım sertifikaları takdim edildi. Sertifika töreni sonrasında hediyeleşme ve toplu fotoğraf çekimi ile programın İstanbul ayağı tamamlandı.

Heyet 7. EXPO Antalya Fuarına da Katıldı

23-24 Mart 2017 tarihlerinde heyet, ‘7. Antalya Şehircilik ve Teknolojileri Fuarı’na ve ‘7. Antalya Yerel Yönetimler Sempozyumu’na da katıldı. Burada bir dizi görüşme yapan heyet ile Akdeniz Belediyeler Birliği (AKBB) Başkanı ve Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü bir araya gelerek ortak işbirliği konularını değerlendirdi.

Program, heyetin 24 Mart 2017 Cuma günü ülkelerine dönmesi ile sona erdi.

 
Benzer Haberler